top of page

Als een van de oudst bekende schoothondenrassen is de Maltezer niet alleen maar een oud ras, maar het is ook de "aristocraat onder de honden"; om nog maar niet te spreken van zijn aanwezigheid in de wereld van de rijken en beroemdheden. Onder degenen die een witte, harige Maltezer hebben gehad vinden we Romeinse keizers (Claudius), Griekse filosofen (hij wordt genoemd door Aristoteles), Middeleeuwse koningen (Koningin Elizabeth I kreeg er een cadeau van de Sultan van Turkije) en de betoverende rijken van de tegenwoordige tijd (Elizabeth Taylor, Halle Berry). Onnodig te zeggen dat de Maltezer meedeelt in de beroemdheid van zijn eigenaren.


Er bestaat geen twijfel over zijn afkomst: niemand minder dan Charles Darwin heeft de oorsprong van de Maltezer gedateerd in 6000 voor Christus. Er zijn afbeeldingen van Maltezers gevonden op Griekse vazen van rond 2500 voor Christus. Hoewel de stamboom van de Maltezer lang is, is zijn afkomst nederig: zijn voorouders in de Antieke tijd werden gebruikt om knaagdieren en ander klein wild te jagen in de moerassen. De Maltezer van toen was groter dan de schoothond van tegenwoordig. Men neemt aan dat dit ras op Malta is ontstaan, hoewel er ook aanwijzingen zijn dat dit ras in Azië kan zijn ontstaan.


Het eiland Malta was in de Oudheid een handelscentrum en de Maltezer was op zeker moment zo waardevol dat hij een object was van de ruilhandel. Gekruist met de miniatuur Spaniel en de Poedel, ontwikkelde de Maltezer zich door de eeuwen in Italië en vele honden van dit ras zijn door de kruisvaarders die terugkeerden naar Groot Brittannië, mee naar huis genomen. Hoewel deze honden de lievelingen waren van de dames, zijn ze niet alleen de huisdieren van vrouwen geweest; menige sterke man had deze schattige en levendige hond als metgezel. De Romeinse gouverneur van Malta, Publius, een tijdgenoot van Paulus, liet een portret schilderen van zijn Maltezer Issa en gedichten over haar schrijven. Vrouwen in de Romeinse tijd droegen de kleine hond vaak in hun mouw en namen hun geliefde huisdier mee naar bed. Zelfs tegenwoordig geven de Maltezers er de voorkeur aan om in bed bij hun baas te slapen. Al duizenden jaren lang worden rijkdom, verfijning en een kieskeurige smaak geassocieerd met de Maltezer.


Afgezien van snobisme, is het het fantastische temperament van de Maltezer dat hem zo aantrekkelijk maakt voor de rijken en machtigen der aarde. Deze hond is een uitgelezen metgezel, omdat hij toegewijd, intelligent en levendig is en zijn baas meteen alarmeert als er iets mis is. Deze honden houden ervan om buiten te spelen en zijn vriendelijk tegen andere dieren. Dat zij niet zo goed met kleine kinderen samen zouden gaan is een kwestie van goed socialiseren. Dit geldt natuurlijk voor alle honden en niet alleen voor Maltezers. Onze kleinzoon Carsten, van 17 juni 2009 gaat heel goed om met onze Maltezers. Kinderen moeten er ook op worden geattendeerd dat het een hondje is en geen speelgoedbeestje.

De Maltezer is niet meer dan 25.5 cm hoog en weegt op zijn hoogst 4 kg. De gemiddelde levensverwachting is meestal 15 jaar, maar ze kunnen ook 18 jaar worden. Hoewel dit een schoothond is van de rijken, is de Maltezer een geharde en energieke hond, die zichzelf in beweging houdt. Omdat hij gek is op gezelschap, is de Maltezer ook erg blij als hij rustig naast zijn baas ligt. De scherpe Maltezer is een uitstekende waakhond.


De lange en zachte vacht van de Maltezer moet iedere dag worden gekamd en geborsteld. Ook is regelmatig baden noodzakelijk. De oren en de ogen moeten worden schoongehouden. Hoewel het een harige hond is, verliest hij bijna geen haren en is het een geschikte hond voor mensen met allergieën. In 1877 is de Maltezer voor het eerst in de Verenigde Staten tentoongesteld. In 1888 heeft de AKC dit ras voor het eerst geregistreerd.

Schofthoogte

Reu 21 - 25 cm. Teef 20 - 23 cm.

Gewicht

3 - 4 kg.


Verschijning

Klein, lang lijf. Trotse houding.


Aard

Aanhankelijk.


Hoofd

Breed.


Ogen

Rond.

Kleur: donker.

Oogranden: zwart.


Mond

Lippen: zwart.


Hals

Recht.


Voorhand

Voorbenen: recht.


Lichaam

Borst: breed.

Rug: recht.

Lendenen: breed.


Achterhand:

Dijbeen: gespierd.


Voeten

Compact.

Tenen: gebogen.

Nagels: zwart.


Beweging:

Korte en snelle passen.


Kleur

Effen wit.


Vacht:

Dicht, zijdeachtig. Lange vacht.

Geen krullen of golven.


Fouten

Ogen: scheelzien beiderzijds.


Schofthoogte: reu kleiner dan 19 cm of groter dan 26 cm.

Schofthoogte: teef kleiner dan 18 cm of groter dan 25 cm.


Diskwalificerende fouten

Neus: anders dan zwart.

Gebit: bovenvoorbijter.

(Lichte onderbeet is volgens de rasstandaard toegestaan, dit wellicht i.v.m. het terugfokken van de lange snuit, zie ook de site van de Maltezer Vereniging).


NB

Reuen: twee testikels moeten goed ingedaald zijn in het scrotum.

bottom of page